De actuariele vergelijking van collectieve pensioenregelingen is een belangrijk onderdeel van het passend advies conform art. 4:23 Wft. Binnen de actuariele rekenapplicatie ‘Collectieve Vergelijkingen’, die verschillende pensioenregelingen naast elkaar zet, haalt Finact digitaal bedrijfsgegevens op voor inzicht in de balansposities zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de bijbehorende financials van Dun & Bradsheet (D&B).
Aan de hand van geavanceerde statistisch scoremodellen worden bedrijven geanalyseerd en geclassificeerd naar risico weergegeven en worden ratio’s automatisch doorgerekend op grond van verschillende wegingsfactoren naar keuze. Met deze methode is de toekomstige betaalbaarheid van de pensioenregeling voor pensioenadviseurs duidelijk en efficient in kaart te brengen.
Betaalbaarheid in de toekomst
De nieuwe actuariele betaalbaarheidsmodule stelt adviseurs in staat om op eenvoudige wijze ratio’s door te rekenen en op te nemen in de vergelijkingsrapportages. De (toekomstige) betaalbaarheid van een pensioenregeling maakt onderdeel uit van de AFM-leidraden. Er worden eisen gesteld aan de pensioenadviseur om financiele risico’s in beeld te brengen, te monitoren en (ook tussentijds) te beoordelen.
Vraagstukken over het verdienvermogen van het bedrijf, de wijze van financiering, het vermogen om op lange termijn de schulden te voldoen en de liquiditeitspositie worden in de nieuwe module van Finact Software weergegeven en vertaald naar de mate van betaalbaarheid. Ook het faillissementsrisico wordt op ingenieuze wijze beoordeeld en vastgelegd in de adviesrapportage.
Juiste uitgangspunten
Volgens de vennoten Maarten Boerhof en Noach van Beusekom worden nog vaak de verkeerde financiele gegevens opgevraagd en beoordeeld door de pensioenadviseur. ‘Met het opvragen van een fiscale balans, of uitsluitend een gedeponeerde jaarrekening bij de KvK, wordt naar onze mening niet voldaan aan een juiste financiele beoordeling van de onderneming. Ook het raadplegen van de accountant is hierin niet voldoende.’
Stoplichtmodel
Met het ingeven van deze cijfers volgt uit de module een ‘stoplicht-model’ om de betaalbaarheid in beeld te brengen en een correcte ratio-analyse uit te voeren. Ook hier dient de adviseur uiteindelijk zijn eigen oordeel, conclusies en aanbevelingen op te nemen in de adviesrapportage. De (toekomstige) betaalbaarheid van een pensioenregeling kan niet alleen vanuit de ratio’s beoordeeld worden, maar vergt inzicht en analyses van de pensioenadviseur. Ook voor accountants is het een uitgelezen kans zich te verdiepen in de pensioenvergelijkingen en relaties te ondersteunen met actuariele en financiele pensioenonderbouwingen.
Aanpassingen 2015
Finact verwacht met deze automatische verrijking de aankomende pensioenwijzigingen (Witteveen 2015) beter te monitoren. Het uitsluitend accepteren van een gewijzigd voorstel van de verzekeraar kan grote gevolgen hebben voor werkgevers en werknemers. Ook bij deze aanpassingen dient een adviseurs de onderdelen kennis & ervaring, doelstellingen, risicobereidheid en financiele positie te beoordelen.
Bron: 04-09-2014 08:10 Finact
ManagementStyle.nl
Het bericht Finact introduceert automatische koppeling jaarcijfers verscheen eerst op ManagementStyle.nl.
Finact introduceert automatische koppeling jaarcijferseq design, websites webshops & internet marketing
Geen opmerkingen:
Een reactie posten